Bedrijfsoverdracht of opvolging in het familiebedrijf

Hoe zorgt u ervoor dat de familieopvolging goed is geregeld?

Overdracht / opvolging familiebedrijf

Nederland telt meer dan 271.790 familiebedrijven. Maar wat is een familiebedrijf? En hoe regel je overdracht of opvolging van een familiebedrijf?

Wat is een familiebedrijf?

In zakelijke termen betreft het hier een bedrijf waarvan de aandelen voor 100% in handen zijn van de familie. 

Hierna volgt de vraag: wie behoort er dan tot de familie en wie is beschikbaar voor een overdracht van het familiebedrijf? Je zou kunnen stellen dat iedereen van dezelfde stamboom, vader en moeder tot de familie hoort. Maar sommige familieleden of bloedverwanten bezitten eigendomsrechten en anderen weer niet. Daarbij speelt de "koude kant" of de aangetrouwde ook een rol, zij kunnen ook eigendomsrechten bezitten. 

Sterker: het kan zelfs voor de continuïteit van het bedrijf heel goed zijn als ook de aangetrouwden betrokken raken bij het bedrijf. Wellicht dat schoonzoon of -dochter over hele goede capaciteiten beschikt. Opvolging van een familiebedrijf kan dus uit verschillende hoeken komen.

Hoe werkt de bedrijfsoverdracht binnen de familie?

Continuïteit is voor familiebedrijven één van de belangrijkste doelstellingen. Is er wel een geschikte opvolger binnen de familie aanwezig? Ook relevant is of er intrinsieke motivatie is van de huidige eigenaar om een stap terug te doen. Het is namelijk een feit dat veel huidige eindverantwoordelijken dit niet willen. 

Wanneer er geen geschikte opvolging van het familiebedrijf is, dan kan verkoop of afstand doen een volgende optie zijn. Uiteraard kan dit als positief, maar ook als negatief worden ervaren. Een bedrijfsoverdracht buiten de familie heeft altijd invloed op de emotie en op de zaken van de familie. 

Wat je keuze ook wordt, het is van belang om deze keuze in een heel vroeg stadium duidelijk te maken. Dat je je beschikbare, vaak unieke, kennis vastlegt. 

Daarnaast spelen fiscale aspecten een grote rol. De Belastingdienst kijkt bij overdracht van een familiebedrijf namelijk kritisch mee. 

Om al deze punten aan te stippen hebben we één en ander nader uitgewerkt in een handige advieswijzer over overdracht of opvolging in het familiebedrijf.

Lees ook onze blogs

arthur.jpg

Arthur van Houts

benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?